Asiakaspalvelu: +45 3841 0300
ma–to klo 10:00–17:00
pe klo 10:00–15:00
Viimeksi päivitetty: 13. syyskuuta 2019

Hellettä pukkaa - ilmalämpöpumpulla viileä ja terveellinen koti

Helle on terveysriski

Kuumassa ympäristössä kehon lämpökuorma kasvaa. Jos lisäksi rasitat itseäsi fyysisesti esim. kotiaskareissa, lisää se lämpökuormaa entisestään. Kuumuus kuormittaa verenkierto- ja hengityselimistöä. Verenpaine laskee ja sydämen syke nousee. Voimakkaan hikoilun aiheuttama nestehukka lisää veren paksuutta. Myös munuaiset ovat kovilla.

Seurauksena saattaa olla lämpöuupumus, joka pahentuessaan voi johtaa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Kuumuus on erityisen vaarallista vanhuksille, vauvoille ja pikkulapsille sekä pitkäaikaissairaille. Myös joidenkin sairauksien (sydän- ja verisuonitaudit, hengityselinsairaudet, diabetes, munuaissairaudet, dementia, depressio, Alzheimerin ja Parkinsonin tauti) lääkitys yhdistettynä kuumuuteen lisäävät riskejä.

Viilennä kotisi

Onneksi kodin viilentämiseen (ja talvella lämmittämiseen) on olemassa helppo ratkaisu: ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpulla saat juuri haluamasi lämpöisen, viihtyisän kodin, jossa on mukava vaikka pelailla tietokonepelejä tai ottaa helteestä huolimatta lomapäivän nokoset. Kun ilmalämpöpumppu hoitaa kotisi sisälämpötilan turvallisuuden ja miellyttävyyden, voit rauhassa jättää vauvasi helteellä päiväunille ilman huolta pienokaisen voinnista.

Iäkkäiden vanhusten omaiset tekevät suuren palveluksen läheisilleen hoitamalla myös ikäihmisen kotiin ilmalämpöpumpun. Saatavilla on täysin automaattisestikin toimivia laitteita, joten sinun ei tarvitse yrittää opettaa vanhusta käyttämään laitetta.

Poista siitepöly ja kosteus, puhdista ilma

Ilmalämpöpumpulla on muitakin terveyshyötyjä kuin viilennys. Se puhdistaa sisäilmaa tehokkaasti, joten myös siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet vähenevät. Se vähentää vetoisuutta ja lämpötilakerrostumista. Ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti myös ilmankosteutta. Korkea ilmankosteus tekee helteen tukalamman tuntuiseksi. Matalampi ilmankosteus estää myös home- ja lahovaurioiden synnyn esimerkiksi mökillä.

Säästä rahaa, säästä ympäristöä

Ilmalämpöpumppu on siitä mahtava kertainvestointi, että se luo hyvän mielen niin kukkarollesi kuin luonnolle. Ilmalämpöpumppua voi käyttää joko koko kodin viilentämiseen ja lämmittämiseen tai päälämmitysjärjestelmän lisänä. Ratkaisuun vaikuttaa myös maantieteellinen sijainti; ilmalämpöpumput sopivat erityisesti Etelä-Suomeen, jossa on kesäisin kuuminta muttei talvella kylmintä.

Asunnon viilennys terveelliseksi kuluttaa hieman sähköä, ja kompensoit kuluja talvisin säästämällä rahaa lämmityskuluissa. Itse asiassa laskelmien mukaan viilennyksen kulut hellepäivinä jäävät yleensä alle euroon per päivä. Oman kodin tulee olla se miellyttävä ja kodikas turvasatama, ja sopiva sisälämpötila on ehdoton edellytys hyvälle asumiselle.

Suomen olosuhteissa ilmalämpöpumpuilla voidaan säästää noin 30-40% lämmityskustannuksissa verrattuna suoran sähkölämmityksen kustannuksiin. Se on valinta kestävämmän ja puhtaamman ympäristön puolesta, joka pienentää hiilijalanjälkeäsi ja kasvihuonepäästöjä.

Lämpötilojen ohjaus tietokoneella ja etäohjauksella

Jos sinussa on nörttiverta, voit ohjata suorasähkölämmitystä ja ilmalämpöpumppuja myös tietokoneellasi. Markkinoilla on useita erilaisia ohjelmistoja. Järjestelmät ovat langattomia ja ne voidaan asentaa ilmalämpöpumppujen yhteyteen ohjaamaan lämpötiloja. Koska "älykäs koti", kuten kaikki muutkin älyverkot ja nettiyhteys, ovat aina alttiita hyökkäyksille, tulee tietokoneet aina varustaa asianmukaisilla tietoturvaohjelmistoilla, kuten esimerkiksi MacKeeper.

Ilmalämpöpumppuja voi ohjata myös etäohjauksella. Voit siis hallita vaikka kesäasuntosi lämpötilaa kaukaa kotoasi käsin. Tai mikset ohjaisi vaikka iäkkään vanhempasi kodin viilennystä itse, jotta voit taata seniorille turvallisen ja terveellisen asumisen.