Ilmalämpöpumppu

Vertaa ilmalämpöpumppujen hintoja ja laatua - pyydä tarjous!

Säästä aikaa

Täytä lomake ja vastaanota jopa 4 tarjousta useilta toimittajilta

Säästä rahaa

Säästä jopa 50% vertailemalla useita tarjouksia eri toimittajilta

Ilmainen & sitoumukseton

Palvelu on maksuton ja ilman sitoumuksia

Mainittu medioissa:
1
2
3
Vastaanota jopa 4 tarjousta! Lämpöpumppu - Saat jopa 4 ilmaista tarjousta sitoumuksetta
Kestää alle minuutin

Valitse lämpöpumppu

Kestää alle minuutin

Ilmalämpöpumppu vähentää lämmityskustannuksia

Ilmalämpöpumppu hyödyntää ilmasta saatua energiaa ja vähentää lämmityskustannuksia. Ilmapumppuja on kolme erilaista riippuen niiden toimintaperiaatteesta:

  • Ilma-ilmalämpöpumppu
  • Ilma-vesilämpöpumppu
  • Poistoilmalämpöpumppu

Riippuen ilmalämpöpumpusta, voi sillä hoitaa koko talon lämmittämisen tai vaihtoehtoisesti käyttää sitä päälämmitysjärjestelmän lisälaitteena. Sivuillamme voit tutustua tarkemmin erilaisiin lämpöpumppuvaihtoehtoihin ja saat tukea päätöksentekoon.

Ennen ostopäätöstä on suositeltavaa, että pyydät tarjouksen useilta toimittajilta, sillä hinnat ja palvelut voivat vaihdella suuresti. Tämän teet helposti täyttämällä sivuiltamme löytyvän lomakkeen, niin yhdistämme sinut sopiville toimittajille. Näin löydät helposti mieleisesi tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Erilaisia ilmalämpöpumppuja

Ilmalämpöpumppu kerää varastoitunutta aurinkoenergiaa ulkoilmasta ja muuntaa sen sisätiloihin lämpimäksi ilmaksi tai lämpimäksi vedeksi talon vesikiertojärjestelmään.

Ilmaa luovuttava ilma-ilmalämöpumppu sopii päälämmitysjärjestelmän lisälaitteeksi, mutta vettä luovuttava ilma-vesilämöpumpun tai poistoilmaa käyttävän poistoilmapumpun avulla voidaan kattaa koko asunnon lämmöntarve.

Muihin lämpöpumppuvaihtoehtoihin voit tutustua täällä. 

Ilma-ilmalämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu ottaa lämmön ulkoilmasta ja vapauttaa sen suoraan huoneilmaan. Ilma-ilmalämpöpumppua voidaan käyttää myös ilman viilentämiseen.

Pumppu koostuu ulko- ja sisäyksiköstä ja näiden sijoittelu on hyvä suunnitella huolella. Ulkoyksikkö on nimensä mukaisesti huoneiston ulkopuolella ja se koostuu patterista, kompressorista ja automatiikan ohjauslaitteista. Sisäyksikössä on puhallinpatteri, joka puhaltaa ilmaa huoneistoon.

Sisäyksikkö täytyy sijoittaa niin, että puhallettava ilma pääsee helposti leviämään ympäri taloa. Sama pätee ulkoyksikköön – se tulisi sijoittaa sellaiseen paikkaan, jossa ilmankierto on vapaata.

Koska ilma-ilmalämpöpumppu käyttää hyväkseen ulkoilmaa, riippuu sen suorituskyky paljolti ulkolämpötilasta. Suomen kylmässä ilmastossa, ei ilma-ilmalämpöpumpun suorituskyky riitä kattamaan koko lämmitystä, vaan se sopii päälämmitysjärjestelmän lisälaitteeksi.

Ilmalämpöpumppu 2

Ilma-vesilämpöpumppu

Ilma-vesilämpöpumppu kerää varastoitunutta aurinkoenergiaa ulkoilmasta ja muuntaa sen lämpimäksi vedeksi talon vesikiertojärjestelmään: esimerkiksi pattereihin ja lattialämmitykseen. Ilma-vesilämpöpumpulla voi lämmittää myös käyttöveden.

Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan hoitaa koko talon lämmitystarve yleensä noin -15–20c asti. Sitä alempiin lämpötiloihin tarvitaan lisälaitteita kuten sähkövastuksia. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu vain lämmittämiseen, eikä sitä voida käyttää viilentämiseen kuten ilma-ilmalämpöpumppua.

Ilma-vesilämpöpumpulla voidaan säästää lämmityskustannuksista noin 40–60% sähkölämmitykseen verrattuna. Kun lämpötila laskee alle -20c päälämmönlähde on kuitenkin sähkö. Säästöt ovat suurimpia siis syksyisin ja keväisin kun lämpötila on korkeampi kuin -20c.

Poistoilmalämpöpumppu

Poistoilmalämpöpumppu taas käyttää energianlähteenä poistuvaa ilmaa, jota se käyttää sisäilman lämmittämiseen. Sen voi yhdistää sekä ilmakiertoiseen että vesikiertoiseen lämpöjärjestelmään ja se lämmittää myös käyttöveden.

Ilmalämpöpumpulla voidaan siis ottaa koneellisesta ilmanvaihdosta lämpöä talteen ja säästää lämmityskuluissa. Poistoilmalämpöpumppu tarvitsee kuitenkin toimiakseen jatkuvan poistoilmavirran.

Poistoilmapumppujärjestelmän suunnittelu ja asentaminen on teetettävä alan ammattilaisilla. Näin pumpulla saadaan aikaiseksi mahdollisimman suuri hyöty ja voidaan säästää jopa 40% lämmitysenergiasta.

Jotta poistoilmapumppu voi toimia päälämmönlähteenä, on talo oltava eristetty hyvin.

Ilmalämpöpumppu Suomen olosuhteissa

Kaikista suurimman hyödyn ilmalämpöpumpusta saa irti Etelä-Suomen sisäosissa. Ilmalämpöpumpun suorituskyky on suoraan verrannollinen ulkoilman lämpötilaan: mitä kylmempi ulkoilma sitä matalempi suorituskyky ilmapumpulla on.

Jos lämpötila laskee alle -20c asteeseen on ilmalämpöpumpun suorituskyky jo melko huono ja sitä joudutaan tukemaan lisälämmityslaitteilla. Ilma-ilmalämpöpumppu on kaikissa olosuhteissa tarkoitettu vain päälämmitysjärjestelmän lisälaitteeksi, eikä sillä pystytä Suomen talvessa kattamaan koko lämmitystarvetta.

Ilma-vesilämpöpumppu voi kattaa koko talon lämmityksen Suomessa noin -15–20c asteeseen asti. Sitä alempiin lämpötiloihin tarvitaan lisälaitteita kuten sähkövastuksia.

Ilmapumpulla suurimmat lämmitykustannussäästöt saadaan syksyn ja kevään aikaan. Kun valitset lämpöpumppua tärkeintä on, että valita Pohjoismaisiin olosuhteisiin suunniteltu pumppu.

Ilmalämpöpumppu

Käyttö, huolto ja ylläpito

Jotta varmistat, että ilmalämpöpumppu palvelee sinua monta, vuotta on siitä hyvä pitää huolta. Jos pumppu seisoo kauan käyttämättömänä kannattaa ennen sen käyttöönottoa tarkistaa sen toiminta ja puhdistaa se.

Suodattimet tulisi imuroida noin kerran kuussa ja siitepölysuodatin olisi hyvä uusia puolen vuoden välein. Pumpun ulko-osa on tärkeä pitää puhtaana lehdistä ja roskista, joten se on hyvä tarkistaa usein etenkin syksyisin, kun lehdet putoavat.

Poistoilmalämpöpumpun kohdalla on erittäin tärkeää varmistaa säännöllisesti, että suodattimet ovat puhtaat. Suodattimet on hyvä myös uusia kerran vuodessa.

Lämpökerroin eli COP

Lämpöpumpun lämpökerroin COP (Coefficient of Performance) kuvastaa sen hyötysuhdetta, eli kuinka tehokkaasti sen käyttämä sähköenergia saadaan muutettua lämpöenergiaksi. Toisin sanoen kuinka paljon pumppu tuottaa lämpöä suhteessa sen käyttämään sähköenergiaan.

Esimerkki: COP 3 tarkoittaa, että lämpöpumppu käyttää 1kW sähköenergiaa tuottaakseen 3kW lämpöenergiaa.

COP-arvo on kuitenkin jäämässä pois ja aletaan puhua SCOP-arvosta (Seasonal Coefficient of Performance) eli vuosihyötysuhde. SCOP-arvo ottaa huomioon neljä eri lämmityskautta vuodessa ja laskee erikseen arvon jokaiselle eri lämmityskaudelle.

Ilmalämpöpumppujen lämpökerroin vaihtelee vuoden aikana olosuhteiden mukaan, mutta vuosilämpökerroin eli vuoden keskiarvo on tavallisesti noin kaksi. Ihanne olosuhteissa lämpökerroin voi olla hetkellisesti jopa neljä.

Ilmalämpöpumpulla säästät rahaa ja energiaa

Ilmalämpöpumpun avulla voit säästää lämmityskustannuksissa. Energiaa säästämällä säästät myös ympäristöä. Ilmalämpöpumppu on siis sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta loistava ratkaisu.

Jotta ilmalämpöpumpusta saatava hyöty on kaikista suurin on hyvä vertailla eri toimittajia ja konsultoida asiantuntijoita. Tarjous kannattaa pyytää usealta toimittajalta, sillä hinnat ja palvelut voivat vaihdella suuresti.

Tämän teet helposti täyttämällä sivuiltamme löytyvän lomakkeen, niin yhdistämme sinut sopiville toimittajille. Näin löydät helposti mieleisesi tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.