Maalämpö

Vertaa maalämpöpumppujen hintoja ja laatua - pyydä tarjous!

Säästä aikaa

Täytä lomake ja vastaanota jopa 4 tarjousta useilta toimittajilta

Säästä rahaa

Säästä jopa 50% vertailemalla useita tarjouksia eri toimittajilta

Ilmainen & sitoumukseton

Palvelu on maksuton ja ilman sitoumuksia

Mainittu medioissa:
1
2
3
Vastaanota jopa 4 tarjousta! Lämpöpumppu - Saat jopa 4 ilmaista tarjousta sitoumuksetta
Kestää alle minuutin

Valitse lämpöpumppu

Kestää alle minuutin
Viimeksi päivitetty: 21. syyskuuta 2017

Maalämmön avulla säästät rahaa ja ympäristöä

Maalämpöpumppu kerää auringosta varastoitunutta energiaa maaperästä, kalliosta tai vedestä. Maalämpöjärjestelmästä saatua energiaa voidaan käyttää rakennusten ilman sekä käyttöveden lämmittämiseen. Erilaiset maalämpövaihtoehdot ovat:

  • Kallioperää lämmönlähteenä käyttävä pumppu
  • Maaperää lämmönlähteenä käyttävä pumppu
  • Vesistöä lämmenlähteenä käyttävä pumppu

Ennen ostopäätöstä on suositeltavaa, että pyydät tarjouksen useilta toimittajilta, sillä hinnat ja palvelut voivat vaihdella suuresti. Tämän teet helposti täyttämällä vieressä olevan lomakkeen, niin yhdistämme sinut sopiville toimittajille. Näin löydät helposti mieleisesi tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.

Maalämpö on suosittu lämpöratkaisu

Maalämpö on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulla ja se valitaan yhä useammin lämmitysratkaisuksi uudiskohteisiin. Vuonna 2011 maalämpöpumppujen myynti kasvoi lähes 72%, kun valtio tuki uusiutuvan energian lisäkäyttöä.

Muina vuosina kasvu on ollut maltillisempaa, mutta se on säilyttänyt silti nousujohteisen suuntansa. Uusien talojen rakentajista reilusti yli puolet valitsevat maa- tai poistoilmalämpöpumppuratkaisun.

Etenkin suurissa taloissa kuten rivi- ja kerrostaloissa sekä liikekiinteistöissä vaihdetaan maalämpöön kasvavaa vauhtia. Maalämmön melko suuren hankintakustannuksen vuoksi sen kannattavuus onkin parempi, mitä suurempi lämmitettävä talo on.

Erilaisia maalämpövaihtoehtoja

Maalämpöpumppu kerää auringosta varastoitunutta energiaa maaperästä, kalliosta tai vedestä. Useimmiten lämpö otetaan kallioon poratusta syvästä porakaivosta tai pintamaahan asennetusta pitkästä vaakaputkistosta. Jos tontti sijaitsee sopivan vesistön lähellä, voidaan lämpö kerätä myös vedestä.

Tutustutaan seuraavaksi eri vaihtoehtoihin tarkemmin.

Maapera _kalliopera _lammonlahteena

Kallioperää lämmönlähteenä käyttävä pumppu

Jos lämmönlähteenä käytetään kallioperää, asennetaan keruuputkisto pystysuoraan porattuun reikään lämpökaivoksi, joka ulottuu maksimissaan 200-250 metrin syvyyteen. Tämä ratkaisu on nykyisin yleistymässä sen energiasäästöjen vuoksi, vaikka sen rakennuskustannukset ovat muita maalämpövaihtoehtoja suuremmat.

Kallioon porattava porakaivo on nykyään yleisin lämmönlähde. Koska putki porataan pystysuunnassa maahan, se ei vie paljoa tilaa, joten se sopii hyvin pienille tonteille ja on myös suosittu valinta saneerauskohteissa.

Porakaivo on maksimissaan siis 200-250 metrin syvyydessä, mutta syvyyteen vaikuttaa moni asia, kuten rakennuksen lämmöntarve ja porakaivon vedentuotto.

Maaperää lämmönlähteenä käyttävä pumppu

Toinen lämmönlähde on maaperä, jolloin putkisto asennetaan vaakasuoraan pintamaahan noin metrin syvyyteen. Tämä on mahdollinen ratkaisu, jos tontti on tarpeeksi suuri, koska vaakaputkisto vie enemmän tilaa kuin pystysuora kallioon ulottuva putkisto. Se on kuitenkin hieman edullisempi ratkaisu, kun kalliolämpö.

Vesistöä lämmönlähteenä käyttävä pumppu

Maalämpöä voi saada yhtä paljon myös vesistöstä kuin hyvästä porakaivosta. Tämä vaatii sen, että rakennuksen vieressä on ranta, joka syvenee nopeasti noin kahteen metriin. Keruuputket upotetaan pohjaan tai pohjamutaan painoilla.

Talvella täytyy olla tarkkana, ettei putkisto jäädy kiinni jääpeitteeseen, sillä ne voivat vaurioitua. On myös tärkeää, että putkisto merkitään selkeästi kyltillä, jotta veneet eivät vaurioita putkistoa.

Maalämpö on ympäristöystävällinen ja kustannustehokas vaihtoehto

Maalämpö on ympäristöystävällinen vaihtoehto ja sen avulla voit myös säästää lämmityskustannuksissa. Maahan varastoitunut energia on uusiutuvaa energiaa, jonka lähde on joko auringon säteily tai maan sisuksen geoterminen energia.

Maalämmön hiilidioksidipäästöt ovat arviolta noin kolme kertaa pienemmät kuin sähkölämmityksen ja noin neljä kertaa pienemmät kuin öljylämmityksen.

Suoraan sähkölämmitykseen verrattuna maalämmön lämmityskustannukset ovat noin kolmanneksen ja joidenkin arvioiden mukaan maalämmöllä voidaan säästää noin 70% lämmityskustannuksissa. Mitä suurempi lämmitysenergian tarve on, sitä enemmän kustannushyötyjä saadaan maaperään varastoituneesta ilmaisesta energiasta.

Maalämpö säästää energiaa, mutta tarvitsee sähköä toimiakseen

Lämpöpumput tarvitsevat sähköä pyörittämään lämpöpumpun kompressoria ja apulaitteita kuten kiertovesipumppua. Lämpöpumpun sähkön kulutuksen ja sen tuottaman lämpöenergian suhdetta kuvastaa lämpökerroin, eli COP (Coefficient of Performance).

Esimerkiksi lämpökerroin kolme tarkoittaa, että lämpöpumppu käyttää yhden kilowattitunnin sähköenergiaa tuottaakseen 3 kilowattituntia lämpöenergiaa. Maalämpöpumppujen vuosittainen keskiarvo lämpökertoimesta on noin kolme. Uusimmat lämpöpumput voivat päästä vuositasolla lähemmäs neljää.

Lämpökerroin ilmoitetaan usein vuosittaisella keskiarvolla, koska lämpökerroin vaihtelee vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että lämpöpumppu tuottaa erilämpöistä vettä eri vuodenaikoina.

COP_ja _SCOP_lampopumppu

Maalämpöpumpun huolto

Maalämpöpumppu on vaivaton ja sen huoltaminen on helppoa. Maalämpöpumppu vaatii silloin tällöin muutamien venttiilien ja suodattimien puhdistamista ja lämmönkeruupiiri on hyvä tyhjentää roskista kerran vuodessa.

Maalämpöpumpun mittareita on hyvä lukea säännöllisin väliajoin, esimerkiksi lämmönkeruunesteen paisunta-astian paine tulee tarkistaa ainakin kerran vuodessa, mieluiten talvella, jolloin paine on alhaisin. Paineen tulisi olla välillä 1-1,5 baaria.

On myös tärkeää tutustua oman lämpöpumpun huolto-ohjeisiin, koska huolto-ohjeet ja -toimenpiteet voivat vaihdella toimittajien välillä. Jos maalämpöpumpussa ilmenee suurempia vikoja, on myös hyvä kysyä neuvoa ammattilaiselta tai maahantuojalta.

Palvelumme avulla löydät oikean maalämpövaihtoehdon

Jotta maalämpöpumpusta saatava hyöty on kaikista suurin on hyvä vertailla eri toimittajia ja konsultoida asiantuntijoita. Tarjous kannattaa pyytää usealta toimittajalta, sillä hinnat ja palvelut voivat vaihdella suuresti.

Tämän teet helposti täyttämällä sivuiltamme löytyvän lomakkeen, niin yhdistämme sinut sopiville toimittajille. Näin löydät helposti mieleisesi tarjouksen. Tarjouksen pyytäminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään.